Megújul az ezer forintos bankjegy. Március 1-től találkozhatunk majd a készpénzforgalomban a friss küllemű pénzzel, addig technikailag is fel tudnak készülni a szolgáltatók a váltásra. Utána még október 31-ig fizethetünk a régi ezresekkel, de hamar le fog cserélődni az állomány.

Hat címlete van a magyar forint sorozatnak, melyek megújítását és cseréjét 2015-ben kezdte meg a Magyar Nemzeti Bank. Az első modernizált bankjegy még a 10 ezer forintos volt. Az új ötezresekből már kb. 80 százaléknyi bankjegy cserélődött le, a kétezresekből még ennél is több, már 85% az új sorozatból származó. Most az új ezer forintosokat mutatta be az MNB, így már csak az ötszázasok vannak vissza, melyeket 2018 során újít majd meg a jegybank.

Az új ezer forintos augusztus 24-én válik törvényes fizetőeszközzé, de kb. fél év türelmi időt kapnak a szolgáltatók, hogy a bankjegy automatákat és pénzszámoló gépeket átállíthassák, így
március 1-től kerülnek majd a tényleges készpénzforgalomba.

Jövő év március 1. és október 31. között ezek döntő többsége le fog cserélődni, hiszen ezek tranzakciós címletek, sokat forognak a vásárlások során, így várhatóan jelentős részük cserélődni fognak. A régi bankjegyek 2018. október31-ig lesznek használhatóak.

Több új grafikai elem is felkerült a pénz felületére, melyen továbbra is a kék szín a domináns. Fontos újítás, hogy az új bankjegy közepén rajta lesz a Corvin-ház jelképe, a holló. Többféle színárnyalatban megjelenik majd, ahogy forgatjuk, egyetlen színt kivéve: a feketét – mondta el Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke. A “Fejlődés és tradíció” szlogennek megfelelően a bankjegy fő forma- és színvilága nem változik, de új biztonsági elemekkel bővül. A bankjegy tapintása is változik majd, jóval több lesz a festék a bankjegyen a mostaninál, eképpen is könnyebben azonosítható lesz az eredetisége. A biztonsági szálak, a vízjel, a holografikus elemek mind egy olyan bankjegyet jelentenek biztonsági szempontból, amely megfelel a legmagasabb követelményeknek. A bankjegy motívumai között UV-aktív elemek is lesznek, kétféle hullámhosszon: UV-A és UV-C fényben is vizsgálható lesz az ezres.

Pataki Tibor emlékeztetett, hogy a régi 20 ezer forintosokat már csak december 31-ig lehet használni, ezt követően az MNB bevonja a régi címleteket. Már jócskán 95% felett jár ezek cseréje, és senkit nem ér kár, ha lemaradna a cseréről, hiszen a postákon még 3 évig beválthatóak lesznek, és az MNB-ben közvetlenül még további 20 évig. A régi tízezer forintosok továbbra is korlátlanul használhatóak, ezek bevonása majd csak nagyságrendileg 2019 végén kerülnek bevonásra, annál előbb nem várható, bátran lehet használni őket.

Az MTI kérdésére Pataki Tibor elmondta, hogy a bankjegyek teljes cseréje kb. 4-5 milliárd forint extra költséget tesz ki. Évente 50-70 tonnányi elhasználódott, megrongálódott bankjegyet semmisít meg az MNB. A magyar készpénzforgalomban a leggyakoribb címlet a 10 ezer forintos (35%), ezt követi a húszezres, és csak harmadik helyen találjuk az ezer forintost 15%-os részaránnyal.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.