A magyar filmipar amerikanizálódik, mondta el Szirmai Gergely, filmkritikus arra vonatkozóan, hogy milyen trend figyelhető meg a filmgyártásban hazánkban. Ez a tömegfilm-gyártásnak kedvező modell alkalmas arra, hogy rengeteg bevételt termeljenek, hiszen tiszták a műfaji keretek.

Az elmúlt években nagy átalakuláson ment át a magyar filmipar. A Cinematrix augusztusi cikke szerint a közvetlen filmgyártási költések idén várhatóan meghaladják a 100 milliárd forintot. Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség volggere úgy gondolja, hogy a jövőben ez a szám csak még magasabb lesz, a bevételek továbbnőnek majd. Mindez a nagyon pontos, előre megalkotott stratégia miatt történhet így. A fimlkritikus hozzáteszi, ennek vannak hátrányai is, jelesül, hogy arra érdemes rendező, alkotó nem kapja meg a megfelelő támogatást, s így kiszorul a fővonalból. Ezen az áron viszont elérhető az, hogy a filmeken keresztül megvalósuljon a kultúra összefogó hatása.

A növekvő forgalom az Európai Bizottság által 2019-ig jóváhagyott magyar filmtámogatási rendszernek is köszönhető, amelynek alapja a 25 százalékos közvetett támogatás, azaz filmszakmai adókedvezmény. Minden magyarországi filmes produciónak nyújtott 1000 forintnyi adó-visszatérítés 3240 forinttal növeli a bruttó hazai terméket.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.