Átalakult a magyar médiapiac tulajdonosi szerkezete, 2010 óta sokkal inkább magyar vállalkozók és érdekek kezébe kerültek a kiadványok, csatornák, mint a korábbi külföldi többségi tulajdonlás idején. Az igencsak átpolitizált magyar médiapiacot tovább torzítja egy halom tényező.

“Média és politika új viszonya – független újságírás és álhíripar” címmel tartott szakmai konferenciát a Political Capital, melyre kifejezetten sok érdeklődő látogatott el 2017. október 4-én. A rendezvény célja az volt, hogy körüljárja a sajtó megváltozott helyzetét és szerepét az álhírek világában, hogy miként tudnak az újságírók a megváltozott körülményekre reagálni, illetve együtt élni ezzel az új szituációval, mik a már látható irányok. Wessenauer Veszna, a szervező intézet elemzője előadásában kifejtette, hogy 2010 után Magyarországon is megváltozott a média és a politika viszonya. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a Reuters Institue Digital Newsreport 2017-es jelentése szerint Magyarországon egyre többen, az internetezők 68%-a a közösségi médiából tájékodik, ahol viszont még inkább torzulnak az információk a kialakuló vélemény buborékok, echo chamber hatások és álhírek miatt.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.