Female Yeti 2015-ben húzott egy merészet: otthagyta munkahelyét, hogy azt csinálhassa, amit szeret: utazzon. Azóta hat kontinensen járt. Csábító gondolat, de hogyan lehet megvalósítani, finanszírozni mindezt? Megkérdeztük hát a tapasztalatairól.

Female Yeti mielőtt elkezdte tervek nélküli életét, megtervezte az előkészületeket. Az ő receptje szerint már utazás előtt lejebb kell adnunk kényelmes, megszokott életszínvonalunkból. A szórakozásra költött pénzünket a minimálisra kell szorítani, ahol lehet, csökkenteni kell kiadásainkat. Erre jó megoldás a biciklis közlekedeés. Emellett a plusz forráshoz jutásért másodállást is vállalt. Talán a legnehezebb része pedig felszámolni addigi életünk matériáit: Yeti eladta mindenét, ami az állandó költözésben zavarta volna, illetve annak érdekében, hogy legyen pénze álma megvalsítására. Aki nem szeretne mindent fölégetni maga mögött, annak is van megoldás: workaway. Egy kis munkával szállást és ellátást kaphatunk a kiszemelt célállomásunkon.

Hogy milyen napi költéssel kell számolnunk, országonként, kontinensenként nagyon eltérő. Nagy átlagban azt lehet mondani, hogy Ázsiában 5-15 dollárból ki lehet jönni. Észak-Amerikában ez jóval több, itt 30-35 dollárral kell számolnunk. Dél-Amerikában 10-25 dollár a napi költésünk, amelybe a szállást és az étkezést számoltuk bele. Persze ezek lefaraghatók, ha van nálunk sátor, és kellőképpen bevállalósak vagyunk a vadonban vagy az útszélén aludni.

Ha nem tervezünk semmit, az is lehet költségcsökkentő tényező, mondta el Yeti. A repülőjegyek tekintetében sokat spórolhatunk, ha a következő desztinációnkat aszerint választjuk, hogy mi a legolcsóbb. Neki így sikerült eljutnia Thaiföldre. Ázsiában az éjszakai buszokkal kiválóan lehet közlekedni, amivel szállást lehet spórolni, bár van egy sajátos romantikája.

és adott is néhány jó tanácsot.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.