Kiélezett politika vita zajlik a a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán. A kormánybiztos szerint állami támogatás nélkül is megtérül a 12 milliárd eurós beruházás. Jávor Benedek EP-képviselő éppen ennek a fordítottjáról érvel. Brüsszelben kérdeztük a témában, szerinte Aszódi hazudik.

A Paksi Erőmű bővítése 12 milliárd euróba kerül, ennek 80%-a lesz az orosz hitel. Jávor Benedek nemrégiben azt nyilatkozta, hogy ez a pénz nem fog megtérülni az országnak. A kormány álláspontja az, hogy meg fog térülni a beruházás, sőt, paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos a Rotschild Bankház kutatására hivatkozva nemrégiben azt mondta, hogy a villamos energia várhatóan olyan mértékben fog drágulni a jövőben, hogy a beruházás állami támogatás nélkül is meg fog térülni. Tudjuk, hogy az Európai Bizottság egyik Pakssal kapcsolatos feltételeként a megtermelt áram 30%-át nyílt árveréseken, áramtőzsdén értékesíteni kell majd, ami jó bevétel lehet az államnak, ha valóban nagyon megdrágul az áram ára. Kíváncsiak voltunk, hogy a Zöldek frakciójában helyet foglaló EP képviselő miért látja úgy, hogy hosszú távon nem térül meg Paks II.?

Jávor Benedek az európai Zöldek által részben az Energiaklubtól megrendelt kutatás, a Zöld Magyarország Energia Útiterv felelős szerkesztője is. Ebben a tanulmányban különféle forgatókönyveket vázolnak fel, az atomenergia további bővítésétől kezdve egészen a megújulókkal kapcsolatos maximális elköteleződésre, ezeket összevetik. A tanulmány a ZÖLD forgatókönyv mellett teszi le a voksát. Úgy számolnak, hogy a mostani energiapolitika helyett gazdaságilag kifizetődőbb volna az, hogy ha nem lenne atomenergia fejlesztés és helyette nagyszabású nap-, szél-, geotermikus- vagy éppen biomassza fejlesztéseket indítanánk be. A tanulmányt részletesen ezen a linken olvashatja el, magyar nyelven.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.