A nemzetközi pénzügyi intézetek által képviselt fejlesztési politika megbukott, véli Veres Máté, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője. A szakértő Ha-Joon Chang, Cambidge-i közgazdász könyvéről írt recenzió kapcsán beszélt a fejlődés és felzárkózás történelmi tapasztalatairól.

Az új intézményi gazdaságtan szerint a jogállamiság, a jogbiztonság a fejlődés elengedhetetlen feltételei. Természetesen ezek kívánatos dolgok, ám Ha Joon Chang Cambridge-i közgazdász szerint csak melléktermékei voltak a ma gazdag államok történelmi fejlődésének. Sokkal meghatározóbb volt az állami iparpolitika és a védővámok, írja Veres Máté az ÚJ Egyenlőség.hu-ra írt recenzióban.

A klasszikus közgazdaságtan meghatározó alakja Adam Smith volt, akiúgy vélte, hogy szervesen jön létre a gazdaság, és az emberekben természetüknél fogva van jelen a kereskedelemre való hajlam. Azóta sokan sokféleképpen gondolták újra ezt az elméletet, a legismertebb talán ezek közül az új intézményi közgazdaságtan. Ők annyival egészítették ki a közgazdaságtudomány Ádámjának tartott teoretikusának elméletét, hogy az állam nem maradhat mindenáron távol a gazdaságtól. Elsősorban jogi kereteket kell adnia a gazdasági aktoroknak.

Ha-Joon Chang, Cambidge-i közgazdász éppen ezzel az elmélettel száll szembe: az államnak nagyon jelentős szerepet kell vállalni a gazdaság a fejlesztésében. Támogatlag kell fellépnie a piacok létrejöttének ügyében, illetve védelmet is kell nyújtania neki. Elméletét történelmi példákkal támasztja alá.

Véleménye szerint korunknak megfelelő megoldásokra lenne szükség, hiszen a régmúlt időszak megoldásai, jelesül a vámunió tiltott napjainkban.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.