A hagyományos termőföld értékbecsléshez képest az Agrotax digitális, bigdata alapú és műholdképes módszertant használ. A 150 éves aranykorona mérés helyett a korszerűbb D-e-Meter rendszert alkalmazzák. A hivatalos értékbecslésüket 24 órán belül kézhez kapja a föld tulajdonosa.

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a termőföld árak emelkedése töretlen, ez a trend a rendszerváltás óta folyamatos, és a szakember úgy látja, hogy a jövőben is folytatódni fog. A termőföld árakról már harmadik alkalommal adtak ki kiadványt, a 2017-es Agrotax Iránytű egy teljes magyar termőföldpiaci körkép. A piaci trendeket körülbelül 78 ezer nyers adat alapján készítették. Kb. 28 ezer adásvételi szerződés alapján úgy látják, hogy 2017-ben 1,429 millió forint volt a magyar termőföld hektáronkénti átlagára. A legmagasabb árakkal a Dél-Alföldön találkozhattunk, a legalacsonyabbak pedig Észak-Magyarországon, de mindenhol 1 millió forint felett voltak az árak. A Békés megyei termőföldek közelítik a 2 millió forintos hektáronkénti árakat, miközben Nógrádban még vannak 1 millió forint/ha alatti árak is. A legdrágább régióban, az Észak-Alföldön közel 20%-os volt a drágulás, de a megyék többségében 10% körüli volt az átlagár emelkedése. Észak- és Dél-Alföldön történt az értékesítések közel fele, a legalacsonyabb értékesítési szám pedig Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon történt – az országos forgalom kevesebb, mint 10%-a zajlott itt.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.