A 2014-es választási időszakkal ellentétben, ebben az évben a költségvetés terhére jelentős költekezésbe kezdtek – mondja Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője. Elemzésükben rámutatnak, hogy a várakozásokkal ellentétben nem 70 milliárd forintról döntött a kormány január eleje óta, hanem valójában kb. 163 milliárd forint az eddigi számla, és még hátravan a kampányból 3 és fél hét.

 

választási költségvetés forrása összeg néhány példa
rendkívüli kormányzati intézkedések (tartalék) 36,6 milliárd forint Pécs önkormányzatának támogatása, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, mentőállomások felújítása
belső tartalék átcsoportosítása 20 milliárd forint önkormányzati támogatások, kulturális támogatások, templomfelújítás
maradvány felszabadítása 28, 9 milliárd forint Erzsébet-utalvány, sporttámogatások (létesítmények)
meg nem nevezett forrás (későbbi döntés) 37,9 milliárd forint egyházi, önkormányzati támogatások, agrármarketing, turisztika
bejelentett, költségvetésen kívüli tétel 40 milliárd forint téli rezsicsökkentés
összesen 163,4 milliárd forint

A „választási költségvetés” tételei között találhatóak a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalvány, egyházi támogatások, de több kisebb önkormányzati beruházás is, illetve sporttámogatás. Az egyik legnagyobb tétel a téli rezsicsökkentés, amely fedezetének egy része szerepel csak a költségvetésben. A többi forrása egyelőre költségvetésen kívüli tétel, amely lényegében az állami cég profitjáról történő lemondást jelenti.

 

Négy éve nem kellett ennyire osztogatni…

A Policy Agenda megvizsgálta, hogy 2014 azonos időszakában milyen osztogatás történt. Eszerint összességében 31 milliárd forintot költöttek el, amely a mostani összegnek csupán 19%-a. Ehhez jött még a választások utolsó szűk hónapjában 27 milliárd forintos pénzkiadás.

Választási költségvetés 2014., 2018.

 

január 1.-március 14. március 14.-választások napja
2014-es kampány 30,9 milliárd forint 27,2 milliárd forint
2018-as kampány 163,4 milliárd forint ?

 

Jó látszik, hogy a kormánya mostani kampányban nem bíz semmit sem a véletlenre és jelentős pénzosztásba kezdett. Az pedig veszélyes, hogy ennek egy része jelenleg csupán egy ígérvény, amelynek a fedezetét a választásokat követően kell majd megtalálni. Miután a kampány egyre „forrósodik”, nehezen elképzelhető, hogy megállna itt a pénzosztás – összegzi a helyzetet a Policy Agenda vezető elemzője.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.