A Társaság lakáshitelpiaci részesedése 2017 végével 18%-os lett az új folyósítások terén, míg 11%-ra nőtt a teljes magyar lakáshitel-állomány tekintetében. 54% a Fundamenta részaránya a legalább 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek közt, a Társaság ugyanis azon ritka hitelintézetek egyike, amely kamatkockázat nélküli, a teljes futamidő alatt rögzített kamatú hiteleket nyújt.

“Nagyon jó évet zártunk, 2017-ben rekord szintű volt a lakásszámla-értékesítés, vagyis soha ennyi szerződést nem kötöttünk egy év alatt” – mondta el a cég elnök-vezérigazgatója, Tátrai Bernadett a vállalat eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. Az eredmény elmondása szerint részben a kedvező gazdasági és lakáspiaci környezetnek köszönhető, valamint a termékük kiszámítható jellegének.

A Fundamenta hiteltermékének egyik alap tulajdonsága, hogy szerződéskötéskor garantálni tudják az ügyfél számára, hogy mekkora lesz a fix törlesztőrészlete, amely a rövid, 1-3-5 éves kamatperiódusú hiteltermékekkel szemben a futamidő alatt bizonyosan nem változik meg. A következő 3-5 évben Tátrai Bernadett szerint megkezdődhet a kamatemelési trend Magyarországon is. A kérdés szerinte most az, hogy ez a trend mikor érhet ide, és milyen mértékű lesz. Az átárazódás megtörténése sok-sok ezer forint havi törlesztőrészlet-növekedést jelenthet, de akár a 70%-os drágulás sem kizárható néhány éven belül.

150 milliárd forintnyi ügyfélbefizetés mellett 210 milliárd forintot helyezett ki a Fundamenta 2017 során. Évi 250-300 milliárd forintnyi ügyfél-kifizetési képességgel bír a vállalat, ez a volumen a következő években is akár 0,6-1,0% körül GDP-hez történő hozzájárulást jelenthet – erre a jelentős léptékre külön büszke a vállalat vezérigazgatója. 2017 végén 780 ezer számlát kezelt a cég, ez nagyságrendileg 3000 milliárd forintos szerződéses összeget tesz ki. Ez az összeg a teljes éves lakáspiaci forgalom körülbelül másfélszeresét jelenti. 500 ezer háztartás, körülbelül egy-másfél millió ember tervezi, hogy a Fundamentán keresztül megvalósítja a lakáscélú beruházását.

A Fundamenta alkalmazotti létszáma az elmúlt 5 évben 50%-kal növekedett, és megduplázódott az értékesítők száma, közel 2000 munkahelyet teremtettek az elmúlt 5 évben. A lakástakarék-piac penetrációja, vagyis a lehetséges ügyfélkörhöz viszonyított meglévő ügyfélkör jelenleg 12% körül áll, míg a környező országokban ez nagyságrendekkel magasabb. Vagyis nagyon komoly bővülési lehetőség áll a lakástakarék piac előtt a következő években is – fejtette ki a vezérigazgató.

Morafcsik László vezérigazgató-helyettes és Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója (2018. március 21.)

“A rekordév azt jelenti, hogy 25%-os növekedést értünk el 2016-hoz képest. Az látszik, hogy változatlanul a Személyi Bankár hálózatunk az értékesítés zászlós hajója” – mondja Morafcsik László, a Fundamenta vezérhelyettese. Az értékesítési csatornák közül a szerződések 76%-át a SZEB hálózat hozta be, 19% a partnerértékesítésen, 5% pedig alternatív csatornákon keresztül valósult meg. Négy év alatt közel egy millió forinttal nőtt az átlagos szerződéses összeg, és azzal számolnak, hogy ez az összeg a jövő években tovább növekedni fog. Az ügyfelek egyre nagyobb része, most már harmada a hosszabb távú konstrukciókat választja. Eközben az állami támogatást kihasználók aránya is nőtt, míg 2013-ban 57% volt az arány, 2017-ben már 75%.

Az új, tavaly év végével bevezetett módozatok között kiemelendő, hogy a betéti kamatozást a piachoz alakították és 1%-ra, a hiteloldalon a 3,9%-kos hitelkamatot 3,5%-ra csökkentették. A korábbi havi 20 ezer forintos havi megtakarítási összeget 40 ezer forintra növelték, noha az állami támogatás továbbra is 20 ezer forint után jár, de ezzel a szerződéses összeg mégis jelentősen növelhető. A megújulás része az is, hogy speciális módozatot dolgoztak ki társasházak számára. A legnépszerűbb felhasználási mód 66%-kal továbbra is az ingatlan vásárlás, 20% körül állnak a felújítások, de az építésekre is egyre nagyobb cikkely jut (7%).

A 2016-os év eredményeit ebben a videóban foglaltuk össze tavaly március során.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.