A Raiffeisen Bank 2017-ben rekord évet könyvelhetett el, az adózás utáni eredmény 28,5 milliárd lett. Ezek a jó számok nem a napi üzleti tevékenységnek voltak köszönhetőek, hanem az utóbbi években tartalékolt veszteséges hitelek megtérülésének – mondta el Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója.

Számos jó hírünk van, melyek közül az első, hogy 28,5 milliárd forintnyi adózás utáni eredménnyel zártuk a tavalyi évet. Ez a bank történetében idáig a legmagasabb – mondta Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója mai budapesti sajtótájékoztatóján. A nem teljesítő hitelek aránya öt év alatt hatodára csökkent. Nagyon jó eredmény, hogy a bank működési bevétele az alacsony kamatkörnyezet ellenére jelentősen növekedni tudott – tette hozzá.

A lakossági hitelezés dinamikusan fejlődik, a személyi kölcsön esetében a folyósított volumen megduplázódott, a lakáshitelek esetén is jelentős, 85% feletti a növekedés. A terület 2018-ban is erősen fókuszban lesz, idén duplázást tervez a Raiffeisen – jelezte Ralf Cymanek, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Növekedett az ügyfelek fizetőképessége, a lakáshitelek esetében az átlagosan felvett hitelösszeg meghaladta a 9 millió forintot, míg a személyi kölcsönöknél közel 40%-kal nőtt, megközelítve a 1,5 millió forintot. Nagyon népszerűek a fix törlesztőrészletet kínáló konstrukciók, a folyósított lakáshitelek immáron harmada Fogyasztóbarát Lakáshitel, emellett az 5, illetve 10 évre fixált kamatozású hitelek aránya elérte a 83%-ot. Sokan keresik a CSOK-ot, az érdeklődők fele hitelt is igényelt.

A vállalati és pénzügyi intézményi szektor továbbra is kulcsfontosságú területe a Raiffeisen Banknak, mondta Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vállalati és befektetési banki területekért felelős vezérigazgató-helyettese. A piacnál gyorsabban nőtt 2017-ben a pénzintézet vállalati és a KKV hitelállománya, az MNB piaci hitelprogramjában tett vállalások sikeresen teljesültek. Hangsúlyozta: két dolog történik most párhuzamosan, egy növekvő gazdaság és egy növekvő igény párosul egy jelentős banki hitelezési hajlandósággal – ez egy minden fél számára győztes helyzet. Jó időszak ez most a vállalati ügyfeleknek, mint ahogy jó időszaka van a hazai gazdaságnak is.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.