Az amerikai gazdaság láthatóan egy érett szakaszban van, kedvezőek a mutatók és erre válaszul a jegybankárok kamatemeléssel reagálnak. Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere elmondta, hogy 2020-ban akár 3,5%-on tetőzhet az amerikai irányadó ráta. Ez a jegybanki politika a dollárban eladósodott országoknak nem túl kedvező.

 

Az előzetes percepció szerint Powell-től még a korábbi elnöknél, Janet Yellen-nél is „galambabb” kamatpolitikát vártak, ennek ellenére a piac várakozása szerinti mederben folytatódik a kamatemelés. A jegybankárok a korábbi várakozásuknál is valamivel gyorsabban emelkedő alapkamatra (és inflációra) számítanak a következő években: jövőre már 3% közelébe emelkednek a dollárkamatok és az előrejelzés szerint hosszú távon ezen szint közelében is maradnak (ehhez képest a Fed elmúlt 50 évét átlagosan 5% körüli alapkamat jellemezte). A Fed tehát a korábbinál héjább üzenetet küldött a piacoknak.  Azoknak az országoknak kedvezőtlen ez a kamatpolitika, akik dollárban vannak eladósodva, hiszen számukra magasabb lesz így az adószolgálat.

 

Az MNB számára most sem jelentett korlátot, hogy a FED emelte a kamatot, nálunk az elmúlt években is az élénkítés folytatódott. Számunkra sokkal meghatározóbb az, hogy az Európai Központi Bank hogyan variálja az irányadó rátát.

 

 

 

 

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.