10-20 millió eurónyi új forrást szeretne bevonni a Carboferr a tőzsdére lépéssel, hogy akvirálhassanak, bővíthessék üzletmenetüket. Egy közel 10 éves organikus fejlődést szeretnének a tőkepiaci forrásokkal 2-3 évre gyorsítani. Ha minden rendben zajlik, vélhetően a mostani alacsony kamatkörnyezetben vonzó kötvényprogramot tudnak a piacra hozni. A vezérigazgatót kérdeztük a tőkepiaci vízióról.

 

A Carboferr Zrt. 2011-ben alakult, klasszikus családi vállalkozásként. Elsősorban a magyar piacon vannak jelen ötvözetlen acéltermékek, műanyag granulátumok, valamint FMCG termékek nagykereskedelmének területén. Jelen pillanatban a legnagyobb részt az ötvözetlen acélkereskedelem adja, ez az árbevétel kb. 75-80%-át teszi ki. Ez a magyar piacon kb. 3%-os piac részesedésnek felel meg. Fazekas Roland szerint tavaly nagyságrendileg 6.5 milliárd forintos árbevételt ért el a csoport, és 100 millió forintot meghaladó EBITDA-t realizáltak. A vezérigazgató úgy látja, hogy az elmúlt években a cégcsoport stabilan tudott fejlődni, ami megalapozta azt, hogy újabb területek felé tudjanak nyitni – akár horizontális integráció, akár feldolgozói tevékenység elindításának területén. Ha ezt organikus fejlődéssel kívánnák megvalósítani, az közel 10 éves program lenne, ezért is gondoltak a tőkepiacra, aminek a segítségével ezt az időszakot 2-3 évre tudják rövidíteni.

 

Fazekas Roland azt a stábunknak úgy nyilatkozott, hogy a tőzsdére lépés gondolata 2 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a londoni értéktőzsde (London Stock Exchange) felfedezte a Carboferr-t és az 1000 leginspiratívabb európai vállalkozás közé választotta. Ennek kapcsán indult el a gondolkodás, hogy megnézzék a tőkepiaci lehetőségeket. Jelen pillanatban a napi működés és annak a finanszírozása kereskedelmi bankok által teljesen megoldott, tehát a tőzsdei megjelenésük tulajdonképpen nem is ezzel függ össze. Sokkal inkább azzal, hogy gyorsítani szeretnék a cég növekedését és hogy akvizíciók által újabb szegmensekben tudjanak megjelenni.

 

A tavalyi év újdonsága volt az, hogy a Budapesti Értéktőzsde bejelentette az új Xtend programját, ami kifejezetten a KKV-k számára jelent a tőkepiacokon megjelenési lehetőséget. Tulajdonképpen itt találkozott össze a “kereslet és a kínálat”. Úgy gondolták, hogy – bár számukra nagyon vonzó lenne a nemzetközi tőkepiacokon is körülnézni, de – ha figyelembe vesszük, hogy náluk a forrásbevonás mértéke nagyjából 10-20 millió euró közé tehető összeg, akkor sokkal reálisabb az, hogy a Carboferr a budapesti börzén próbálja megmérettetni magát. Jelen pillanatban az, hogy pontosan milyen arányban történik meg a forrásbevonás – akár tőke-, akár kötvényoldalon -, nem eldöntött. Szándékaik szerint a kötvény oldal lesz a hangsúlyosabb, hiszen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben ez egy hosszútávú finanszírozási lehetőséget biztosítana  számukra.

 

A Fazekas Roland vezérigazgatóval készített teljes interjú a videóban tekinthető meg.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.