Jelenleg a kőolajpiac rendkívül erős kereslettel szembesül és ez a legnagyobb hajtóereje ez eszköznek. Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olajpiaci elemzője szerint tovább fog emelkedni a fekete arany, 2018-ra 65, 2019-re pedig 80 dolláros Brent árfolyamra is számíthatunk.

Hasonlóan a 2015-2017-es időszakhoz idén várhatóan, 1,3-1,4 millió hordóval nő az olaj iránti kereslet globálisan. Emellett rendkívül erős kínálat oldali változásokat is láthatunk a piacon, többek között azt, hogy az OPEC képes betartani a kvótáit, ez részben köszönhető a venezuelai kapacitáscsökkenésnek. A dél-amerikai ország egy év alatt egy millió hordóval csökkentette a kitermelését. Emellett úgy tűnik, hogy az amerikai palaolaj, amely bár nagyon gyorsan növekszik, az utóbbi hetekben komoly akadályokkal küzd, nem elég az infrastruktúra, kapacitás az eszköz felfutásához.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.