Az első negyedévben csúcsformában volt a magyar gazdaság. Az év/év alapú növekedés 5% körül alakult. Ez a jó teljesítmény leginkább a lakossági és az állami fogyasztásnak volt köszönhető. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy véli, hogy az eddigi megszokott gazdaságpolitika folytatódhat az új ciklusban.

2018 legelső gazdasági adatai a korábbi gyors növekedési ütem fokozódását mutatják. A lakossági és közösségi fogyasztásnak erősödhet a GDP növekedésében játszott szerepe. Az első negyedévben megugró államháztartási hiány GDP-arányosan megegyezik a 2010-es és 2014-es választási években tapasztaltakkal – így nem kelt különösebb aggodalmat. Az építőipar továbbra is kirobbanó formában van, míg a zsugorodó külkereskedelmi többlet trendje megfordult. Az első negyedéves GDP bővülés 5% körül lehetett – várakozásink szerint innen már csak lefelé visz az út, de az év egészében megismétlődhet a tavalyi növekedési érték. Az inflációban nem fog újdonságot hozni az idei év, az első negyedéves 2% körüli szintről csak árnyalatnyival magasabb mutatókra számítunk az év hátralévő részében, miközben az EUR/HUF árfolyam a korábban megszokott 310-315 között maradhat.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.