A tavalyi évi várakozásokhoz képest nagy meglepetést okozott az eurozóna 2017-es növekedése. Az első negyedévben még 1,5% volt a piaci konszenzus, ehhez képest 2,5% lett az adat. Dunai Gábor, az OTP elemzője szerint a következő 2-3 évben maradhat ez a szint továbbra is.

Ezt a növekedést alapvetően a lakossági fogyasztás hajtotta és az építőiparról is kijelenthető egyértelműen, hogy felfelé tart az eurozónában, nagyot nőtt a kiadott építési engedélyek állománya. A hitelezési aktivitás is felfelé megy, a munkaerőpiacon is hatalmas javulás volt, mindenkori minimum környékén van a munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatottak száma  pedig mindenkori csúcson van. Hosszútávon nézve komoly megrázkódtatásra lenne szükség ahhoz, hogy ebből a növekedési pályából ki tudjon siklani az eurozóna gazdasága, így maradhat ez a 2,5% körüli növekedés.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.