Jelentős gyengülésen ment át a forint az utóbbi napokban, jelenleg 320 környékén van a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Ennek a lejtmenetnek leginkább rajtunk kívül eső okai vannak. Az amerikai hozamok és a dollár emelkedése csökkenti a befektetők kockázatvállalási kedvét és ez rosszul szokta érinteni a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot is. A jövőben folytatódhat ez a gyenge, lassú leértékelődés a hazai deviza piacán.

A forint jelenlegi gyengélkedésének külső okai vannak leginkább, főleg az amerikai kamatok, hozamok és a dollár emelkedése okozta, de sok geopolitikai kockázat is előtérbe került az utóbbi időben, amik hatással voltak a hazai fizetőeszközre. A magyar gazdaság jelenleg erős, a külső sérülékenysége jelentősen kisebb, mint az utóbbi években, ezzel együtt a kamatpályák különbözősége vagy éppen az inflációból kiindulva nem valószínű, hogy a forint egy hosszútávú erősödő pályára tudna állni. A következő években ez a lassú gyengélkedés jellemezheti majd a hazai fizetőeszközt.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.