Az utóbbi hetekben látott forintgyengülés felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire szükségünk lenne egy kiszámíthatóbb valutára – mondta el Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára. Ám az eurozónába bekerüléshez szükséges kritériumoknak több pontban sem felelünk meg és a kormány sem forszírozza a közös európai fizetőeszközt.

Ami korábban egy fix pont volt a magyar gazdaságban az EU által elvárt, bekerüléshez szükséges kritériumok közül, hogy az államadósság aránya 60% alatt volt, az sajnos mára felment elég magasra és a jelenlegi inflációs számainkkal sem felelnénk meg a kvótáknak. Az első lépés az lenne az eurozóna tagsághoz, hogy a forintot be kellene vinni az ERM2 rendszerbe, ami jelentős változtatást nem jelentene, de onnan elindulna egy 24 hónapos folyamat, ami alatt többi hiányosságunkat is ki lehetne pipálni. A kamatlábak konvergenciájával és az elvárt költségvetési hiánnyal rendben lennénk, az elvárások közül.

A kormánynak ugyanakkor nincs szándékában belépni az Eurozónában, ez abból is kiderül, hogy nemrég a miniszterelnök egy olyan gazdasági kritériumot jelölt meg, ahhoz hogy felvegyük az eurót, amit jelenleg hazánk képtelen teljesíteni. Az Európai Központi Bank sem erőlködik nagyon hazánk beintegrálását illetően.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.