A 2017-es évben az NB1-es focikluboknál megfigyelhető volt, hogy egy nagyobb részük jelentősen tudta csökkentei adósságait. Azonban négy futball egyesület  még mindig tetemes adósságban fuldoklik, köztük is a Fradinak és a Diósgyőrnek összesen körülbelül 2,5 milliárd forintos a tartozása.

2016-ban már látványosan nyereségbe fordult a legtöbb NBI-es focicsapat mögött álló cég gazdálkodása, ami a stabilabb működés feltétele lenne. Igaz, ebben sokkal inkább a jó kapcsolatok, az államilag irányított hirdetések és a tehetős tulajdonosok szerepe a meghatározó, mint a piaci tevékenységé. Vélhetően ennek tudható be, hogy a klubok zöme elkezdte leépíteni az olykor tetemes adósságát. Ezzel párhuzamosan a nyereségek növekvő saját tőkével is jártak, tehát a klubok egyre kevésbé támaszkodtak külső forrásokra.

A 2017/2018-as évad 12 NBI-es csapata kicsivel több mint 5 milliárd forintnyi tartozással rendelkezett a 2016-os 7,2 milliárd után. Ezzel párhuzamosan az összesített saját tőke 3,9 milliárdról 4,2 milliárdra növekedett. Ez azt jelenti, hogy bár javultak a számok tavaly,

Az 5 milliárdos adósság 58 százalékát két klubnak köszönheti az NBI. Az egyik a Leisztinger Tamás tulajdonában lévő Diósgyőr, melynek nemcsak a pályán akadtak problémái a szezon végéhez közeledve, de a gazdálkodás sem nevezhető túlságosan stabilnak, tekintve, hogy tavaly az elfogyott tőke miatt pénzt kellett betolnia a tulajdonosnak. Az adósságon bár sikerült tavaly valamicskét lefaragni, még mindig meghaladja az 1,1 milliárd forintot (2016-ban 1,4 milliárdos kötelezettséget tartottak nyilván), amivel szemben “mindössze” 267 milliós saját tőkével rendelkezik a miskolci együttes.

Még ennél is nagyobb tartozása van a Fradinak, ők a korábbi 1,2 milliárd forintos állományt 1,8 milliárdra hizlalták egy év alatt. A beszámoló szerint a kapcsolt vállalkozással szembeni rövid lejáratú kötelezettségek megugrása áll a háttérben, több mint 1 milliárd forint szerepel ezen a soron.

 

(Forrás: Mfor.hu)

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.