A hazai növekedési kilátások kedvezőnek tűnnek, a Kopint-Tárki Konjuktúrakutató Intézet 4,4%-ra emelte a GDP előrejelzését. Manapság igen sok a geopolitikai bizonytalanság, ami a magyar pénzpiacokra is rányomja a bélyegét, a hozamok emelkednek, a forint is gyengül, de eddig ezek a kockázatok nem gyakoroltak radikális hatásokat a hazai gazdaságra, de azért érdemes figyelni.

2018 első negyedévében a GDP-növekedés üteme 4,4 százalékos volt, hasonlóan a tavalyi utolsó negyedévhez. Ez kelet-európai összevetésben is igen jó ütemnek számít.
A GDP termelési oldalán a gyors növekedés főként a szolgáltatások – azon belül is a piaci szolgáltatások váratlanul erőteljes megugrásának köszönhető, miközben az építőipari hozzáadott érték a várakozásoknak megfelelően veszített lendületéből, az ipar első negyedévi növekedési teljesítménye pedig csalódást keltő volt.

A 2018-ra vonatkozó árindex-előrejelzését a Kopint-Tárki Konjuktúrakutató Intézet 0,2 százalékponttal, 2,7%-ra emelte, összhangban a világpiaci olajárak emelkedő tendenciájával. Noha az olajárak várható alakulása terén nagy a bizonytalanság, az bizonyos, hogy az olajárak a továbbiakban már nem járulnak hozzá az alacsony inflációs környezethez. Továbbra is felfelé mutató kockázat az idén is várható jelentős béremelkedés, ami elsősorban költségoldali árnyomást válthat ki, de kisebb mértékben a keresleti oldalról is felfelé húzhatja az árindexet. Eddig ez nem igazán következett be.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.