Ma délután tartott kamatdöntést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa és ahogy azt sejteni lehetett nem változtak a kamatok. Ezután elkezdett esni a forint, ám nemsokkal a hivatalos közleményt követően az MNB publikált egy üzenetet, ahol kihangsúlyozta, hogy nem tudja 5-8 negyedéven belül fenntartani ezt a laza politikát. Ezt követően elkezdett erősödni a hazai fizetőeszköz.

A várakozásoknak megfelelően ezúttal sem változtak a kamatszintek, az alapkamat 0,9%-on, az egynapos, és egyhetes fedezett hitelkamat szintén 0,9%-on, az egynapos betéti kamat -0,15%-on maradt.

A piaci szereplők jóval nagyobb érdeklődéssel várták a kamatdöntést követően megjelent közlemény szövegét, ami végül nem tartalmazott lényeges, új elemet, így – egyelőre átmenetileg – tovább gyengült a forint árfolyama. A döntéshozók továbbra is 2019 közepétől várják az inflációs cél fenntartható elérését, az olajárfolyam változását, és annak inflációra gyakorolt hatását csupán átmenetinek tartják. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges, de a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel. A Monetáris Tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.

Az elmúlt hetekben folytatódott a hozamemelkedés minden lejáraton. Az állampapírok másodpiacán a 10 éves hozam 3% közeléből 3,5% közelébe szökött fel, az 5 éves hozam pedig elérte a 2%-ot. Ezzel még mindig csak a 2017. első félévében látott szintek közelében vagyunk, ugyanakkor a nemzetközi piaci folyamatok alapján nem számíthatunk érdemi változásra a következő hónapokban, a folyamatosan szigorodó amerikai monetáris politika elszívja a spekulatív tőkét a feltörekvő piacokról. A hozamgörbe meredeksége is nőtt, a negatív piaci folyamatok miatt a hosszú lejáratú hozamszinteket nem sikerült visszafognia a jegybanknak.

 

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.