Az olajpiacon a legmeghatározóbb esemény a mai OPEC ülés lehet, ami eldöntheti az eszköz irányát. Ha a tagországok az elemzők által várt kvótaemelésben állapodnak meg, akkor tovább emelkedhet az olaj, de ha magasabb lesz ez a szám akkor csökkenésnek indulhat a fekete arany kurzusa.

A mai OPEC-nem-OPEC találkozó várható kimenetele a Bloomberg szerint napi 300-600 ezer hordós kvótaemelés a két csoportra együttesen vonatkoztatva. Ha nem sikerül megegyezni és marad a mostani termelési szint, azt várhatóan a piac olajáremelkedéssel reagálja le, ennél nagyobb volumen esetén (az oroszok 1,5 millió hordóra beszélnek) pedig áresés következhet be.

A kérdés nem is igazából ez, hanem az, hogy ténylegesen ki mennyi többletolajat juttathat ki a piacra. Az oroszok a korábbi beruházások miatt, főleg a Rosneftnek (+100k bpd) és a Gazpromneftnek (+34k bpd) köszönhetően fél éven belül napi 300 ezer hordóval emelhetik az olajbányászatot. A kelet-szibériai Trebs és Titov mező zöldmezős fejlesztése most fejeződött be. Az oroszok már most is mintegy 143 ezer hordóval a megállapodott szint felett termelnek, legalább is ezt mutatta a legutóbbi májusi adat, ami 11,05 millió hordó volt naponta.

Szaúd-Arábia a hírek szerint legalább 2,5 millió hordó napi kapacitástöbblettel rendelkezik a mostani 10 millió hordós szint felett, bár ezt egyes elemzők, például a Goldman Sachs ezt vitatja és csak 1,3 millió hordó tartalékot becsül. A szaúdiak is jelezték, hogy növelnék a termelésüket, ami sokat szerint reakció Trump elnök twitter üzenetére, amiben többlettermelést követelt a kartelltől.

Fontos azonban kiemelni, hogy rajtuk kívül alig van ország az OPEC-en belül, akiknek vannak tartalékaik. A becslések szerint csak Kuvait, az Egyesült Arab Emírátusok és Irak tudná az OPEC tagok közül növelni most a termelését maximum összesesen napi 5-600 ezer hordóval. Az előbbi két tagállam ezért is támogatja a termelés fokozását, míg a síita befolyás alatt álló iraki kormány vonakodik a lépéstől, mivel inkább az iráni vonalat képviseli. Ha Irakot kivesszük alig 250-300 ezer hordó kapacitástartalék marad az OPEC-en belül Szaúd-Arábián kívül.

 

(Erste elemzés)

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.