Az alapvető fundamentumok alapján nem indokolt a forint gyenge szintje, ami már történelmi mélypontra került az euróval szemben. Samu János, a Concorde Értékpapír vezető elemzője szerint a fő oka a hazai fizetőeszköz jelenlegi alacsony szintjének az MNB nagyon laza monetáris politikája. Ameddig nem akar közbelépni a jegybank a monetáris politika szigorításával, addig maradhat ez a gyenge forint a szakember szerint.

A jelenlegi történelmi mélypontnak a fő oka az MNB nagyon laza monetáris politikája, illetve, hogy a jegybank nem tudja megítélni, hogy mi az az árfolyamszint, amikor közbe kéne lépnie szigorító intézkedésekkel. A fundamentumoktól viszonylag függetlenül kialakulhat egy olyan trend a forint árfolyamában, ami önmagát erősíti és pusztán azért gyengül tovább, mert az azt megelőző héten is gyengült. Ha a reálgazdasági szereplők lefedezik az árfolyamkitettségeiket és elkezdenek forintot euróra átváltani, akkor ez a folyamat sokáig eltarthat.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.