Már csak két nap van hátra, hogy a vállalkozások, akik más cégeknek értékesítenek és legalább 100 000 forintos áfa tartalmú számlát adnak, be legyenek kötve a NAV online rendszerébe. Ha nem történik meg a regisztráció és a vállalkozó számlát állít ki, akkor akár 500 000 forint értékű bírság is kiszabható, bár eleinte szokott lenni türelmi időszak, ami enyhítheti a büntetést.

 

1.Döntse el, hogy Ön érintett-e az adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán!

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden belföldi adóalany felé legalább 100 000 forintos áfát tartalmazó számla kiállítása esetén merül fel. Az adatszolgáltatási kötelezettség pontos részleteit fontos ismernie, hogy el tudja dönteni az vonatkozik-e Önre, cégére.

2.Ha adatszolgáltatást kell teljesítenie, akkor június 18-tól regisztrálnia kell a NAV online-számla holnapján!

Részletes leírást talál a NAV regisztrációs folyamatról, amely alapján a NAV felületén létre tudja hozni a technikai felhasználót és a hozzá tartozó aláíró és cserekulcsokat. Az adatszolgáltatás elindításához ezeket majd be kell állítani a számlázó rendszerben. (A NAV tesztregisztráció is működik, erről itt találja részletes leírásunkat.)

3.Győződjön meg arról, hogy az ön számlázórendszere alkalmas az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére!

Érdemes ilyenkor a szofverfejlesztőt nyilatkoztatni, illetve bekérni a számlázóprogram specifikációját (kötelező jogszabályi előírás). Ha a számlázórendszere alkalmas az adatszolgáltatásra, kérjen tájékoztatást a szoftverfejlesztőtől (ha a specifikációból nem egyértelmű) miként kell beállítani az aláíró és a cserekulcsokat ahhoz, hogy az adatszolgáltatás automatikusan elinduljon.

Részlet a RSM Hungary Zrt. Blogjáról

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.