A kormány egy jelentős változtatást kezdeményezett a Cafeteria rendszerben, a SZÉP Kártya kivételével minden adómentes juttatást megszüntetett. A Policy Agenda kutatása szerint a dolgozók 54-át nem érinti a változtatás, az érintettek pedig több mint a fele nem ért egyet ezzel a módosítással.

A munkaadók az elmúlt években hajlamosak voltak a cafeteria-rendszerrel segíteni a munkavállalók jövedelmi helyzetét, mintegy béreket helyettesítő juttatást adni. Ez persze azzal a veszéllyel is járt, hogy szinte semmilyen garancia sem volt mögötte, hiszen, ha egy ilyen juttatást nem rögzítenek kollektív szerződésben, akkor később könnyen elvehető támogatási forma.

A kormány mostani javaslata éppen ezt az „esetlegességét” mutatja a rendszernek. Talán nem véletlen, hogy az aktív korú társadalomban (azaz a potenciális munkavállalói réteg körében) a megkérdezettek 40%-a azt mondja, hogy inkább rossz az a megoldás, hogy a dolgozók a bérük egy részét utalványban kapják, és csupán mindössze 18%-uk tartja jónak ezt.

A cafeteriával kapcsolatos bizonytalanságot támasztja alá az is, hogy az utalványok elutasítottsága azok körében a legmagasabb, akik azt várják, hogy rosszabbul járnak a változtatás után.

 

Részlet a Policy Agenda elemzéséből.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.