A kibővített CSOK-ot az életbelépése óta több, mint 70 000 család vette igénybe. A használt lakáspiacon az árakat nem befolyásolta a támogatás érdemben, az új építésűeknél viszont segítette az áremelkedést.

 

A bevezetés, 2015 júliusa óta 2018. májusig eltelt közel hároméves időszakban 78 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt 224 Mrd Ft összegben, vagyis egy család átlagosan mintegy 2,9 millió Ft támogatásban részesült. Ez havi átlagban mintegy 2 300 igénylőt és 6,6 Mrd Ft kifizetett támogatást jelent (szemben a korábbi lakásépítési támogatás havi 60 fős és 86 millió Ft-os átlagával). A támogatás egy igénylőre jutó átlagösszege a korábbi LÉT-hez (1,43 millió Ft) képest kétszeresére emelkedett.

 

Új lakás vásárlására, építésére mintegy 23 ezer család kapott 147 Mrd Ft támogatást, használt lakás vásárlásához 54 ezer család részesült mintegy 74 Mrd Ft összegben, míg meglévő otthonának bővítéséhez további 2 ezer családnak tudtunk 3 Mrd Ft összegű segítséget nyújtani. A családok közel háromnegyede (71%-a), 55 ezer háztartás kérte használt, és több mint egynegyede (29%) új ingatlanra a CSOK-ot, miközben az igényelt támogatási összegek nagysága új, illetve használt lakásra épp fordított arányban, 67-33%-ban (kétharmad-egyharmad) oszlott meg.

 

Gyermekszám szerint az igénylők közel egyötöde (18%), mintegy 14 ezer család egy, csaknem felük (48%), 38 ezer háztartás két, és bő egyharmada (35%), 27 ezer család három vagy több gyermekre vette fel a támogatást. Az érintett 78 ezer családban így mintegy 187 ezer (vagyis egy háztartásban átlagosan 2,4) gyermek, a szülőkkel együtt összesen mintegy 324 ezer ember lakhatását segítette eddig a CSOK.

Az egygyermekesek a teljes igényelt összeg csupán 4%-ában (9 Mrd Ft) részesültek, a kétgyermekesek negyedét (26%, 59 Mrd Ft), a nagycsaládosok ugyanakkor több mint kétharmadát (70%, 157 Mrd Ft) vették igénybe.

A kérelmezők több mint kétharmada (68%-a), 53 ezer család kizárólag meglévő gyermekei után, közel egyharmada (32%-a), mintegy 25 ezren pedig – meglévő gyermeke mellett vagy anélkül – újabb gyermek(ek) vállalása fejében igényelte a kedvezményt. Utóbbiak családonként átlagosan 1,4, összesen tehát mintegy 35 ezer további gyermek világra hozatalát vállalták átlagban 6 éven belül.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.