Már csak néhány nap van az iskolakezdésig és ennek kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta a gyerekes családok helyzetét ma Magyarországon. Az elemzésből az derült ki, hogy ma Magyarországon a társadalom 30%-a és a gyermeket nevelő családok 42%-a létminimum alatt él.

 

Gyermekes családok és a létminimum

Magyarországon 2017-ben a lakosság 30%-a élt olyan háztartásban, ahol a családi jövedelem nem érte el a létminimum szintjét. Az iskolai évkezdet kapcsán a Policy Agenda kiszámította, hogy a gyermeket nevelő családok helyzete hogyan alakul. A tavalyi évben létminimum alatt élőnek számított a gyermeket nevelő családokban élők 42%-a. Ez
jóval nagyobb arány, mint a teljes lakosságban, és ez azt mutatja, hogy a létminimum szempontjából ez a társadalmi réteg a legkiszolgáltatottabb. Becsléseink szerint 750 ezer gyereket érint ez az élethelyzet.

Amennyiben a gyermekek száma alapján nézzük, akkor az 1-2 gyermekes családok 41%-a tartozik abba a körbe, ahol a létminimumot sem éri el a jövedelem, míg a 3 vagy több gyermekeseknek 49%-a.

Településtípusonként is jelentős különbségek vannak a gyermeket nevelő családok anyagi helyzetében. A fővárosban élő gyermekes családok tagjainak 23%-a él létminimum alatt, míg a falvakban ez az arány 54% (!). A jelentős, óriási jövedelmi egyenlőtlenség ebben is megmutatkozik.

A társadalmi minimum a létminimumnál tehát egy minőségileg magasabb szint: „szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartalék lehetőséget is ad rendkívüli esetekre.”

A gyermeket nevelő háztartásoknak csupán csak 32%-a van a társadalmi minimum szintje felett.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.