Ha valaki használt autó vásárláson töri a fejét akkor érdemes abba beletörődnie, hogy jelentős pénzeket kell rákölteni a járműre, ugyanis az előző tulajok rendszerint nem viszik el kijavíttatni a kisebb hibákat. Ez a a kiadás akár az autó újkori árának a 10%-a is lehet, ami egy olcsóbb 3 millió forintos autónál 300 000, egy 20 milliósnál pedig akár 2 millió forintra rúghat.

 

Amikor valaki használt autót vesz akár kereskedőtől, akár magánembertől, bizonyos fokig kiszolgáltatott helyzetben van. A használtautó-kereskedő ebből él, általában jobban ért a kocsikhoz, az autót eladó magánember pedig összehasonlíthatatlanul többet tud saját autójáról annál az érdeklődőnél, akinek egy átnézést és a próbautat követően eladja.

Az eladó azt is tudja, milyen javításokra mondott nemet hónapokkal vagy évekkel korábban, mert majd egyszer úgyis kiszáll belőle. Az élet neki ad igazat, mert a magyarországi használtautó-vásárlók nem vagy csak aránytalanul kis mértékben hajlandóak megfizetni egy tényleg gondosan szervizelt, komoly áldozatok árán jó állapotban tartott autó értéktöbbletét a műszakilag elhanyagolt és vaskos kiadásokat tartogató autókkal szemben.

Sokszor megírtuk, hogy akinek van X forintja használt autóra, az legfeljebb ennek 80-85 százalékát költse el, mert a többi elmegy a vétel után a szervizmunkákra. Egy másik bölcsesség szerint a vétel utáni évben az autó új árának egy tizedét fogod rákölteni a kocsira, ami nem biztos, hogy fillérre igaz, de jól megközelíti a szimpla használt autók kisebb és a nagymenő autók magasabb szervizköltségeit. Cikkünkkel azoknak szeretnénk fogódzót nyújtani, akik használtautó-vásárlást terveznek és szeretnék tudni, milyen kiadásokra számíthatnak.

Részlet a Vezess.hu cikkéből.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.