A forint ismét jelentőset gyengült az euróval szemben az elmúlt pár napban, aminek nincs különösebb hazai fundamentális magyarázata. Magyarország jelenleg kevésbé sebezhető néhány feltörekvő piachoz, mint például Törökországhoz képest, mivel a külső adósságunk teljesen fedezett az MNB által. A FED további kamatemelése révén a forintnak a kamatvédelme még alacsonyabb lehet, ami felcsigázhatja a külföldi befektetőket bármilyen külpiaci probléma esetén.

A forint ismét közel került a 330-as történelmi mélyponthoz az euróval szemben. Ennek a gyengülésnek hazai oka nincs, inkább a Török és Argentin gazdaság problémái aggasztják jobban a befektetőket. Magyarország, illetve a többi Közép-Kelet európai ország helyzete nem nagyon hasonlítható össze a fentebb említett problémásabb gazdaságokkal, a legfontosabb különbség amit érdemes kiemelni, hogy hazánk esetében, hogy az egy éven belül lejáró külső adósság fedezett a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékai által. Ez azt jelenti, hogy kevésbé vagyunk fundamentálisan sebezhetőek, aminek oda kell vezetnie, hogy a befektetők megnyugodjanak és megálljon a forint ilyen mértékű gyengülése.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.