Az építőipari tervezés és kivitelezés nagyon fragmentált munkafolyamat, rengeteg részegysége van, ami könnyen adatvesztéshez vezethet egy beruházás során. A Graphisoft stratégiaváltása ezt a problémakört célozza meg olyan szoftverekkel (BIM), amelyek segítik összehangolni és egy ernyő alá vonni a különböző folyamatokat.

A magyar központú GRAPHISOFT SE kilépett az építészszoftver-piacról, amikor stratégiáját 2016-tól kiterjesztette a teljes építőipari folyamatokat lefedő szoftverekre, ezért a vállalat új termék és szolgáltatási kínálata lehetővé teszi a magyar építőipari folyamatok teljes digitalizációját. Mindemellett az iparági fejlesztéseknek kedvez a magyar gazdasági környezet is, ugyanis alacsony az iparági áfa (5%), a CSOK-program keresletélénkítő hatású a lakáspiacon, jelentősek az állami beruházások, illetve a vállalat szerint a korábbi évekkel ellentétben emelkedett a legális építőipari szoftverek aránya is.

 

Ugyanakkor a GRAPHISOFT szerint a német piachoz képest még alacsony a magyar iparági vállalatok igénye folyamataik digitalizálására, amelyen azonban a nemzetközi szinteken egyre nagyobb teret hódító BIM (Épületinformációs modell) meghonosítása és a BIM szemlélet elterjedése változtathat. Ugyanakkor a hazainál a teljes világpiaci átlag sem jobb, mert az építőipar általában a második legkevésbé digitalizált ágazat, miközben ez az ágazat például az EU GDP-jének 10%-t adja, több mint 3 millió cég végzi az építőipari tevékenységet és közvetlenül 18 millió embert foglalkoztatnak.

 

A fejlett országokban azonban az utóbbi 10 évben egyre dinamikusabb az iparág digitalizációja, amelynek köszönhetően javul a vállalataik versenyképessége. A BIM szemlélettel fejlesztett szoftverek használata már évek óta ajánlott, illetve kötelező bizonyos beruházási érték fölött az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban. 2017-től pedig Svédország, Nyugat-Balkán régió és Japán kormányai ajánlják vállalataiknak a BIM szoftverek használatát. Jelentős és folyamatosan nő a BIM rendszerek világpiaca, a végfelhasználói költések alapján 2015-ben 3889 millió euró volt, míg az összeg 2021-re elérheti a 7433 millió eurót.

 

Az építészszoftverek innovációjában piacvezető GRAPHISOFT is jelentős üzleti és fejlesztési lehetőséget lát a BIM szoftverek piacában, ezért terjesztette ki fejlesztését és értékesítését a teljes építőipari piacra, és vállalja, hogy szakmai támogatást nyújt a BIM szemlélet hazai meghonosításához.

Kövess minket itt is:

Iratkozz fel a közösségi média felületeinkre, hogy valós időben értesülj a GazdaságTV friss tartalmairól!

Figyelmeztetés

A GazdaságTV ezen tartalmai csak az általános informálódást szolgálják, nem tartalmaznak semmilyen formában tanácsot, ajánlást és nem az a céljuk, hogy bármilyen befektetési vagy más döntésben alapként szolgáljanak. A GazdaságTV alapján hozott bármely befektetési döntés anyagi és jogi következményei kizárólag a felhasználót terhelik. Bővebben.